logo
mer om zanzibar
 
 

Månadsparkens nya lekplats invigd till mångas glädje

Skeppet Zanzibars däck översköljs av sandhavet, bara aktern och fören sticker upp. Det är ett skepp fullt med gångar, krypin och klätterställningar. En plats för lek som samtidigt kittlar fantasin. Den slitna lekplatsen i Månadsparken har fått sig en rejäl uppfräschning.

Månadsparken i Kortedala är lite av en grön oas mitt bland höghusen. En vidsträckt gräsmatta med några enstaka träd utspridda här och där ger en lugn och härlig atmosfär. Omringad av en häck, i hjärtat av parken, ligger den för inte så länge sedan utslitna lekplatsen. Mitt framför förskolan och lågstadieskolan.

Lekplatsen byggdes någon gång i början av 70-talet och dömdes ut av kommunen i fjol i samband men en omfattning kartläggning av samtliga lekplatser i Göteborg.

Alla lekplatser i stan fick anmärkningar, och vissa var i mycket dåligt skick. Månadsparken var en av dem. Lekplatsen här utnyttjas av många barn och vi ansåg att den skulle prioriteras, berättar Håkan Blanck, landskapsarkitekt vid park- och naturförvaltningen.

Den gamla lekplatsen är borta
Det mesta av den gamla lekplatsen är i dag borttaget. I stället vajar Zanzibars färgglada fana nu högt över parken.

Den här lekplatsen är väldigt bra så vi ville göra något speciellt. Tanken är att barnen ska uppfatta lekplatsen som en del av parken, att de ska springa ut till gräsmattan och tillbaka hit, berättar Håkan Blanck.
När man planerar en ny lekplats, eller ombyggnad av en gammal, är det säkerhetstänkande som gäller i första hand.

Den svenska standarden är i stora drag identisk med EU-standarden och lekplatserna har från början byggts väldigt säkert I Göteborg. Problemet med populära lekplatser som den i Månadsparken är att de slits fort, tillägger Håkan Blanck. Landskapsarkitekten gestaltar lekplatsen, det vill säga planerar hur den ska ligga i förhållanden till omgivningen, vilka slags lekställningar den ska innehålla, hur stor den ska vara. I fallet med Månadsparkens lekplats har landskapsarkitekten sedan lämnat över uppdraget till en formgivare för att göra lekplatsen både rolig och snygg.

Tanken bakom lekskeppet Zanzibar är att den ska vara en skulpturell upplevelse som inbjuder till lek. Barnen ska ha action och formen ska sätta igång deras fantasi, säger formgivaren Lasse Jonsson.

Zanzibar är det tredje lekskepp som Lasse Jonsson utformat. Han har haft långa samtal med barn innan han satte igång med det första skeppet.

Jag frågade vad som kändes viktigt. De ville ha små utrymmen att krypa in i, det tycker barnen är spännande. Förmodligen ger rumsupplevelsen en sorts trygghet, säger Lasse Jonsson.

Han har också märkt att barn är mycket duktiga på att se mer än vad som egentligen finns.

Skeppet är ute på ett sandhav och sanden strömmar över det. Men när barn har ritat av skeppet så skapar de mellandelen ur sin egen fantasi. Det känns som att man knyter ihop en hel värld av lek, upplevelse och fantasi, säger Lasse Jonsson.

Och barnen har tagit till sig skeppets mångsidighet. Överallt klättrar de eller kryper in i de många gångar som finns i fören och aktern. Mattias Sandgren, tolv år gammal, slingrar sig ur en gång och hamnar med näsan i sanden.

Det är roligt och spännanden med så många gångar. Man vet inte om man ska ramla ner eller inte, och ramlar man så är det jätteroligt, säger Mattias som ändå är lite kritiskt mot skeppet.

Det ska vara mera lampor inne i skeppet så att man kan se även när det är mörkt, säger han och skyndar sig i väg upp till klätternätet som leder till masten.

 

 
fish
mer om zanzibarreportagebarn tyckerbildspel miljöer
medlad olikanedlad mil
3dspacerritningsunderlagkontakt
©2013 Tredimensionell Form